Kali ni nak share resepi kek pisang pula. Resepi ni dah beberapa kali juga aku buat, siap ada yang tempah lagi hehee. Hari tu saja jer buat sebab kat rumah ada banyak sangat pisang yg dah masak ranum. Sebab kat rumah ni duk bertiga jer...memang tak habis makanlah dah tu buat loyang besar lak tu. So....kek pisang yang banyak tu incik suami bawalah gi opis...kompem setle sebab makan ramai ramai...esok lusanya ada pula yg tempah..aku pun buat je lah..bahan pun simple jer kan...resepi aku amik dari blog Intan Hidayat, apa pun tqvm yer tuan punya resepi aku share kat sini sebagai rujukan di masa masa akan datang...boleh tengok resepinya di bawah :
Resepi Kek Pisang Gebu
Sumber : JintanManis & Intan Hidayat
Bahan-bahan
1. 2 cwn tepung
gandum (boleh
juga buat 1 3/4 cwn
tepung gandum + 1/4 cwn tepung jagung (diayak).
2. 1 s/k baking
powder
3. 1 s/k soda bikarbonat
4. 1 cawan gula (aku letak 3/4 cawan jer)
5. 4 biji pisang (masak ranum) - dilenyek (aku letak 6 biji pisang)
6. 1/2 cawan minyak masak
7. 1 s/k esen vanilla (aku letak esen pisang)
8. 2 biji telur
Cara-cara:
3. 1 s/k soda bikarbonat
4. 1 cawan gula (aku letak 3/4 cawan jer)
5. 4 biji pisang (masak ranum) - dilenyek (aku letak 6 biji pisang)
6. 1/2 cawan minyak masak
7. 1 s/k esen vanilla (aku letak esen pisang)
8. 2 biji telur
Cara-cara:
1. Panaskan oven pada suhu 180 darjah
2. Campurkan soda bikarbonat
dan baking powder ke dalam tepung dan gaul rata. Kemudian ayak.
3. Putar telur dan gula
hingga kembang, masukkan esen vanila dan pisang, putar lagi.
4. Masukkan tepung dan kacau
sebati sedikit demi sedikit.
5. Akhir sekali tuangkan minyak masak ke dalam adunan dan kacau sebati.
5. Akhir sekali tuangkan minyak masak ke dalam adunan dan kacau sebati.
6. Sapu acuan kek dengan
mentega/butter kemudian taburkan tepung dan ratakan.
7. Bakar pada suhu 180
darjah selama 45 minit atau satu jam.
8. Setelah siap dibakar,
keluarkan dari acuan dan sejukkan atas redai, sedia untuk dihidangkan.
Selamat mencuba.
No comments:
Post a Comment