Kek Baldu Merah (RVC)

Assalamualaikum....

Setelah menuntut ilmu di Aniz Baking Centre hari tu aku beranikan diri buat kek yg deco2 ni..yelah kalau tak practice macam mana nak make it perfect kan kan..kek ni pun sebenarya aku buat dah dua minggu lepas tapi baru nak masukkan ari ni hahaa....buat saja saja untuk practice dan promosi jualan. Kebetulan ada  bday member hubby so untunglah hehee..alhamdulillah ada yg dah tempah. Deconya macam ok macam kelakar pun ada, first time kan kira okeh la tu. Resepi ni pula aku dah ubah siket, olah siket, bergabung bersatu siket dgn resepi yg cik gugel tolong carikan..Walaupun senang nak cari resepi ni dgn bantuan cik gugel tapi aku tetap nak simpan resepi ni kat sini biar senang nanti nak rujuk. Resepinya kat bawah :


Resepi Red Velvet Cake

Bahan A

250 gram tepung superfine
2 sudu besar serbuk koko
1/2 sudu teh soda bikarbonat
1 sudu teh serbuk penaik

Bahan B

120 gram mentega
250 gram gula
2 biji telur gred B 
240 gram buttermilk (aku guna susu segar + 1 sudu teh jus lemon)
1 sudu teh esen vanila
3 sudu teh pewarna merah

Cara membuatnya :

1. Griskan loyang 8" dan lapik dengan baking paper.
2. Satukan semua bahan A dan ayak. Ketepikan
3. Pukul mentega dan gula hingga kembang dan gebu.
4. Masukkan telur satu per satu. Masukkan esen vanilla dan pukul hingga sebati.
5. Masukkan pewarna merah ke dalam buttermilk.
6. Masukkan tepung (bahan A) berselang seli dengan buttermilk hingga habis. Gaul sebati guna spatula jer.
7. Masukkan adunan ke dalam loyang dan bakar selama 1 jam atau hingga masak pada suhu 170c ikut oven masing-masing lah yer...
8. Dah masak sejukkan kek dulu lepas tu boleh potong kek kepada 2@3 bahagian pastu hiaskan dengan frosting krim keju dan boleh taburkan serbuk kek kat atas atau kat tepi keliling kek ikut suka yang mana..

Bahan utk Krim keju

250 gram krim keju
100 gram mentega
250 gram gula ising (ayak)
1/2 sudu teh jus lemon

Cara :

1. Lembutkan krim keju pada suhu bilik
2. Putar krim keju dengan mentega hingga kembang dan gebu.
3. Masukkan gula dan jus lemon pastu putar hingga sebati.




No comments: