Info

Assalamualaikum.

Sedikit sebanyak info tentang CP-Microcephaly 

   Kanak kanak yang didiagnosis sebagai mikrokefali mempunyai perkembangan otak yang tidak normal menyebabkan saiz kepala yang abnormal - lebih kecil daripada kanak-kanak lain umur yang sama. "Mikro" bermaksud "kecil," sementara "cephaly" berasal dari perkataan Yunani bagi "kepala." Komplikasi ini juga boleh membawa kepada masalah dengan keupayaan kognitif kanak-kanak dan fungsi neurologi.
      Rawatan adalah dengan memberi tumpuan kepada cara untuk mengurangkan kesan kecacatan dan kurang upaya neurologi. Perkembangan kanak kanak mikrokefali ini biasanya dinilai oleh pakar neurologi pediatrik dan diikuti oleh pasukan pengurusan perubatan. Program intervensi awal kanak-kanak yang melibatkan fizikal, pertuturan, dan ahli terapi pekerjaan juga turut membantu untuk memaksimumkan kebolehan dan meminimumkan disfungsi.
     Apa yang penting ialah kanak-kanak ini diberi perhatian dan kasih sayang sepenuhnya dan tidak oleh diabaikan. Ibu bapa juga perlu sentiasa memberikan stimulasi untuk merangsang perkembangan otak dan sekaligus pergerakan mereka.


Web tentang CP-Microcephaly :
Cerebral Palsy Web Link
Microcephaly Information
Cerebral Palsy Discovery
Fact Sheet Hydrotherapy
Microcephaly Causes, Symptoms, Diagnosis and Treatment on MedicineNet
Microcephaly - Symptoms, Tests, Treatment
Microcephaly, Rawatan Penyembuhan Alternatif
Microcephalus, Notable_microcephalic_persons
http://www.medicalnewstoday.com/releases/247416.php

Sesiapa yang mempunyai info tentang microcephaly harap dapat berkongsi semoga ianya memberi manfaat kepada semua.